امیر المؤمنین علی (ع) میفرماید: «فَلا يُقَنِّطَنَّكَ إِبْطَاءُ إِجَابَتِهِ فَإِنَّ الْعَطِيَّةَ عَلَى قَدْرِ النِّيَّةِ وَ رُبَّمَا أُخِّرَتْ عَنْكَ الْإِجَابَةُ لِيَكُونَ ذَلِكَ أَعْظَمَ لِأَجْرِ السَّائِلِ وَ أَجْزَلَ لِعَطَاءِ الْآمِلِ وَ رُبَّمَا سَأَلْتَ الشَّيْءَ فَلَا تُؤْتَاهُ وَ أُوتِيتَ خَيْراً مِنْهُ عَاجِلاً أَوْ آجِلاً أَوْ صُرِفَ عَنْكَ لِمَا هُوَ خَيْرٌ لَكَ فَلَرُبَّ أَمْرٍ قَدْ طَلَبْتَهُ فِيهِ هَلَاكُ دِينِكَ لَوْ أُوتِيتَه»[۱]
در این کلام نورانی حضرت امیر (ع) به مسئله تأخیر اجابت دعا اشاره میکنند؛ در آیات قرآنی و کلمات معصومین (ع) وارد شده که شما دعا کنید ما اجابت میکنیم «وَ قالَ رَبُّكُمُ ادْعُوني أَسْتَجِبْ لَكُم»[۲] این همه دعوت به دعا شده و اینکه مستجاب میشود البته شرایطی برای استجابت دعا ذکر کردهاند اما گاهی از اوقات دعا واقع میشود و شرایط هم موجود است اما معذلک استجابت به تأخیر میافتد و ما گمان میکنیم مستجاب نشده. حضرت علی (ع) در این کلمات نورانی به بعضی از جهات تأخیر در استجابت دعا اشاره میکنند:
اولاً یک تأکید کلی و یک نکته مهمی را در این رابطه ذکر میکنند و آن اینکه تأخیر در اجابت شما را نا امید و مأیوس نکند؛ این خیلی مهم است که اگر دعایی کردید و مستجاب نشد این عدم استجابت و به تأخیر افتادن اجابت دعا به هیچ وجه شما را نا امید نکند. بعد حضرت (ع) مدلل میکند این مطلب را به چند دلیل و آن اینکه:
گاهی از اوقات عطیه به قدر نیت انسان است؛ آنچه که به انسان میدهند مطابق با آن مقداری است که انسان قصد میکند.
گاهی از اوقات اجابت به تأخیر میافتد چرا که به نفع شخص دعا کننده است و تأخیر اجابت برای او اعظم است اجراً و اجر بیشتری نصیب او خواهد شد. وقتی سائل درخواست میکند و دعا میکند این دعا اگر مورد اجابت واقع نشود قطعاً به ازاء آن در آخرت اجر و پاداش فراوان و بی پایان داده میشود. حال اینکه اجر بیشتر و فراوانی به او خواهند داد شاید یک جهت آن این است که با دعای مداوم توجه قلبی به خدا همیشه بر قرار و محفوظ است و این خودش موجب قرب بیشتر به حق تعالی میشود و قرب بیشتر به حق تعالی نهایتاً اجر و پاداش بیشتری به همراه دارد بلکه خود همان قرب برترین اجر و پاداش است.
گاهی از اوقات کسی چیزی از خدا طلب میکند و خداوند خود مطلوب را عطا نمیکند اما بهتر از آن و برتر از آن را یا زودتر به او میدهد یا بالاتر از آنچه او فکر میکرد و آروزی آن را داشت، خداوند نصیب او میکند.
گاهی از اوقات انسان چیزی را از خدا طلب میکند، خداوند به انسان عطا نمیکند چون خیر انسان در عدم اجابت آن است چون چه بسا آن چیز موجب از بین رفتن ایمان و دین او و هلاک او بشود و خداوند با عدم اجابت دعا دین و ایمان آن شخص را محفوظ میدارد.
پس عدم اجابت دعا به هیچ وجه نباید انسان را نا امید کند چون اجابت نشدن دعا عوامل مختلفی دارد؛ ممکن است قصد و خواست ما کم بوده، ممکن است خداوند میخواهد اجر بیشتری به انسان بدهد، ممکن است خداوند میخواهد به جای آنچه مطلوب عبد بوده چیز بهتری را بدهد و ممکن است خداوند آن دعا را اجابت نمیکند چون اگر اعطا شود موجب هلاکت دین و ایمان بنده شود. پس به هیچ وجه نباید از عدم اجابت دعا نا امید شد.
[۱]. کشف المحجة، ص۲۲۸.
[۲]. غافر/۶۰.