سوال:
میخواهم ازدواج کنم؛ شرایط یک مرد ایده آل از نظر اسلام چیست؟
پاسخ:
یک از نعمتهای الهی همسر شایسته است پیامبر فرمودند: انسان مسلمان بعد از نعمت اسلام هیچ فایده ای از نعمتهای الهی نبرده است که بهتر از همسر مسلمان و صالح باشد (وسائل الشیعه ج ۱۴ ص۲۳)
استاد شهید مطهری پیرامون نقش تربیتی ازدواج می گوید: …. یک پختگی هست که جز در پرتو ازدواج پیدا نمیشود، از مدرسه پیدا نمیشود، در جهاد با نفس پیدا نمی شود، در نماز شب پیدا نمیشود، با ارادات به نیکان پیدا نمی شود … ( تعلیم و تربیت اسلامی ص ۳۹۸)
مهمترین مسئله در ازدواج انتخاب همسری شایسته است اینکه با چه خصوصیات و صفاتی می توانیم یک عمر در کنار هم با سعادت و آرامش زندگی کنیم بسیار مهم است. بسیاری از مشکالاتی که در زندگی مشترک بروز می کند ریشه در گزینش غلط همسر است. برای انتخاب همسر خوب و سازگار باید معیارهایی داشته باشیم معیارها دو نوع است برخی اصلی و رکن ازدواج است و برخی ملاک ها شرط کمال و برای بهتر و کمال تر شدن زندگی است.
معیار های اصلی:
- تدیّن؛ کسی که پایبند به دین نباشد در حالی که اصلی ترین مسئله زندگی است هیچ تضمینی وجود ندارد که پایبند به رعایت حقوق همسر و زندگی مشترک باشد تدین به معنای حقیقی آن نه دینداری سطحی، تدینی که بر رفتار و اخلاق و همه امور او سایه افکند.
- اخلاق؛ یکی از ویژگی های مهم همسر که حتما باید از آن برخوردار باشد صفات پسندیده است. پیامبر (ص): با کسی که اخلاق و دینش پسندیده است ازدواج کنید. (وسائل ج ۱۴ ص ۵۱)
- اصالت و شرافت خانودادگی؛ در انتخاب همسر معقول نیست که بگوئیم من می خواهم با این فرد ازدواج کنم و کاری به خانواده اش ندارم. در حالی که این فرد جزئی از همان خانواده است و مسلم است که بسیاری از صفات اخلاقی و جسمی را از خانواده اش به ارث برده است
پیامبر(ص) فرموده: با خانواده شایسته ازدواج کنید که نطفه ها و ژن ها تاثیر پذیرند (مکارم الاخلاق، طبرسی)
- عقل و فهم درست.
- سلامتی جسم و روح.
ملاک هایی که شرط کمالند همه در ذیل کفو(همتایی ) قرار میگیرند، کفو بودن دو همسر یعنی هماهنگی تناسب، سنخیت بین دختر و پسر به اصطلاح زن و شوهر به هم بخورند.
از پیامبر(ص) سوال شد با چه کسی ازدواج کنیم؟ فرمودند: الاکفاء به همسان ها و هم شانها ازدواج کنید (وسائل ج ۷ ص ۵۱) تناسب فرهنگی و فکری، زیبابی، علم و سواد تناسب سنّی، مالی، سیاسی و اجتماعی و جسمی و جنسی شرط کمالند. اگر چه این ویژگیها در زندگی مشترک تأثیر زیادی دارند اما برخی از فاصله ها و ناهماهنگی ها را هم باید با تفاهم، تغافل، گذشت و محبت و شکیبایی جبران کرد.
ذکر این نکته نیز لازم است سختگیری بیش از حد نیز ممکن است باعث شود امر ازدواج محقق نشود. بنابراین درباره معیارهای فوق الذکر نباید انتظار بیش از حد داشت و بلند پروازی نمود بلکه اگر این معیارها در حد مقبولی وجود داشته باشند کفایت می کند.