چند جمله‎ای هم در مورد حضرت علی(ع) به مناسبت ولادت امیرمومنان یادآوری کنیم تا خودمان را مشمول آن روایت قرار دهیم که اگر کسی فضیلتی از فضائل حضرت علی را بیان کند و به آن معترف باشد گناهان او آمرزیده می‎شود.

آیت الله سید مجتبی نورمفیدی

روایتی در برخی از جوامع روایی اهل سنت نقل شده البته با تفاوت در برخی عبارات، ولی مضمون این روایات یکی است. از جمله در کتاب سنن بیهقی و این را شیخ طوسی در امالی نقل کرده است که پیامبر(ص) فرمود: « مَنْ أَرَادَ أَنْ يَنْـظُرَ اِلى آدَمَ فى عِلْمِهِ وَاِلى نُوحٍ فى تَقْواهُ وَاِلى اِبْراهيـمَ فى حِلْمِهِ وَ اِلى مُوسى فى هَيْبَتِهِ وَ اِلى عيسى فى عِبادَتِهِ فَلْيَنْظُرْ اِلى عَلِىِّ بْنِ اَبى طالبٍ عليهم السلام»؛ کسی که دوست دارد به علم و دانش آدم پی ببرد، به علی(ع) نگاه کند، کسی که به تقوای نوح می‎خواهد بنگرد، کسی که می‎خواهد به حلم و بردباری ابراهیم نگاه کند، کسی که می‏خواهد به هیبت حضرت موسی پی ببرد به علی(ع) بنگرد. کسی که می‎خواهد عبادت عیسی پی ببرد، به علی بن ابی طالب نظر کند. یعنی حضرت علی عصاره برجسته‎ترین فضیلت‎های بزرگترین انبیاء الهی است.
در میان انسان‎ها کسی که بهتر می‎تواند به عمق شخصیت حضرت علی(ع) پی ببرد وجود مقدس پیامبر خاتم(ص) است. او درباره علی(ع) چنین می‎گوید: آدم ابوالبشر با توجه به اینکه خداوند فرمود «وَعَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا» از نظر علم برجستگی دارد. همه اینها در فضیلت‎ها ممتاز هستند اما برخی از این ویژگی ها در برخی از انبیاء بروز و ظهور بیشتری دارد، می‎گوید اگر کسی می‎خواهد به علم حضرت آدم نگاه کند به علی بن ابی طالب نگاه کند، اگر کسی می‏خواهد نوح را و پرهیزگاری او را ببیند به حضرت علی نگاه کند اگر حلم و بردباری ابراهیم را می‎خواهد برایش مجسم شود به حضرت علی نگاه کند، و همچنین در عبادت.
این خیلی مهم است که برجسته‎ترین فضائل پیامبران بزرگ الهی در حضرت علی جمع شده است، اگر گفته می‎شود حضرت علی افضل از انبیاء گذشته است غیر از پیامبر خاتم برای این است که او همه این فضیلت‎ها را در خود جمع کرده است. چنین شخصیتی باید محبوب قلوب انسان ها و مسلمین و شیعیان باشد. چنین شخصیتی باید مقتدای همه انسان‎ها باشد. چنین شخصیتی باید ملاک و معیار حق و حقیقت باشد. کسی که علم آدم، تقوای نوح، حلم ابراهیم، عبادت موسی در او جمع شده است، به غیر از حق سخنی نمی‎گوید. هرچه می‎گوید حق است. برای همین است که پیامبر گرامی اسلام می‎فرماید« علی مَعَ الحَقِّ وَالحَقُّ مَعَ عَلِی، ولَن یفتَرِقا حَتّى یرِدا عَلَی الحَوضَ یومَ القِیامَةِ»؛ علی با حق است و حق با علی و حق و علی هیچ گاه از هم جدا نمی‎شوند تا روز قیامت که بر من وارد شوند در حوض کوثر.
این بسیار مهم است که حضرت علی(ع) معیار حق و حقیقت است. اگر ما بخواهیم به حق پایبند باشیم، اگر می‎خواهیم به سعادت ابدی برسیم قهرا باید به این شاخص همواره چشم بدوزیم. اگر پیامبر می‎فرماید … اینها همه درس دارد، «إنَّ اللَّه تعَالَى جَعَلَ لِأَخِی عَلِیٍّ فَضَائِلَ‏ لَا تُحْصِی کثرة» خداوند تبارک و تعالی برای حضرت علی(ع) فضائلی قرار داده است که قابل شمارش نیست، « فَمَنْ ذَكَرَ فَضِیلَةً مِنْ فَضَائِلِهِ مُقِرّاً بِهَا غَفَرَ اللَّهُ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَ مَا تَأَخَّرَ»؛ این کم چیزی نیست. اینکه می‎فرماید اگر کسی یک فضیلت از فضائل حضرت علی(ع) را یاد بیاورد، حال یا یاد خودش یا دیگران، هر دو می‎شود، ذکر، بیان کردن است برای دیگران و به یادآوردن است، برای خود انسان نیز این فایده را دارد، در حالیکه مقر به آن است خداوند همه گناهان گذشته و آینده او را می‎بخشد.
ممکن است این باعث تعجب شود که چطور می‎شود که با یک یاد آوری آن هم از یک فضیلتی از فضائل حضرت علی چنین اثر و ثمره‎ای مترتب می‎شود؟ این وجهش روشن است، یادآوری یک فضیلت از فضائل حضرت علی(ع) یعنی قرار دادن یک مقصد روشن در برابر دیدگان هر کسی که این فضیلت برای او یادآوری می‎شود و این باعث جذب می‎شود. کسی که به این چراغ و نور و مشعل در تاریکی این دنیا بنگرد طبیعتا به سمت او کشش پیدا می‏کند و متمایل شود و این باعث می‎شود که از گذشته خودش دور شود و برای آینده مسیر دیگری را انتخاب کند. لذا می‎گوید خداوند گناهان گذشته او را می‎بخشد و آنچه را که آینده مرتکب شود.
گاهی در توضیح و تفسیر این روایات بدآموزی‎هایی وجود دارد که مشکلات درست می کند یعنی فکر می‎کند که یک مجلسی یاد یک فضیلت حضرت علی را بکند گناهان او« مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَ مَا تَأَخَّرَ» بخشیده می‎شود. فکر می‎کند ما اینجا یاد فضائل حضرت می‏کنیم و بعد می‎رویم بیرون و هر کاری که خواستیم انجام می‎دهیم. این منظور نیست قطعا. اینکه فریب کاری است بگوید من همین مقدار یاد کنم و بعد بروم بیرون مال مردم را بخورم و به حقوق مردم تجاوز کنم. قطعا این منظور نیست. این می‎خواهد بگوید اگر انسان به این مشعل بنگرد این باعث نجات انسان می‎شود، گذشته های انسان را پاک می‎کند بالاخره احساس پشیمانی می‎کند که چرا از این منبع نور دور بوده است، حقیقتا پیرو نبوده است و برای آینده او یک جاده‎ای را نشان می‎‌دهد که باید در آن حرکت کند. یعنی طیبعتا انسان با نزدیک شدن به این شخصیت و فضائلی که دارد طبیعتا گناه او کمتر خواهد شد
انشاء الله خدا به ما توفیق پیروی از وجود مقدس حضرت علی(ع) را در دنیا عنایت بفرماید و این ایام را برای همه مبارک بگرداند، ایام دعا و اعتکاف است انشاء الله از برکات و فیوضات این ایام همه بهره مند شویم، برای حل مشکلات مردم و مصائب مسلمین و شیعیان در سراسر عالم، در منطقه و کشور خودمان رفع گرفتاری های مردم دعا بفرمایید، مخصوصا برای خودمان و این فرصت‎ها را غنیمت بشماریم و این ایام نردبانی باشد برای توفیق روحی ما و باعث تغییرات سازنده و مثبت در خلقیات و کردار و پندار ما باشد. انشاء الله بر همه مبارک قرار بدهد و در آخرت نیز انشاء الله همه ما با حضرت علی(ع) و اولاد او محشور شویم.

دیدگاهتان را بنویسید