جلسه ۱۲۲ – PDF

جلسه صد و بیست و دوم 

3 . تهدید نفس به عذاب الهی – کیفر زنا

۱۴۰۳/۱۰/۱۲

ما عرض کردیم راه سوم برای اینکه به انسان کمک کند تا حق عورت و حق فرج را رعایت کند، تهدید و ترساندن خویشتن از عقوبت و عذاب الهی است. حق فرج این است که وارد مسیر حرام نشود «و اما حق فرجک فحفظه مما لایحل لک» به سمت حرام نرود. بعد فرمود که از این راه‎ها می‎توان به رعایت این حق کمک کرد. یک راه این است که انسان متوجه عقوبت های این کار ناروا شود، متوجه عذاب‎های الهی و کیفرهایی شود که بر این کار مترتب می‎شود.

۳. تهدید نفس به عذاب الهی

جلسه گذشته گفتیم خود ترساندن و بیم دادن نفس از عذاب الهی به خاطر هر گناهی خیلی موثر است. گفتیم علاوه بر اینکه یادآوری عقاب‎ها و عذاب‎های الهی به طور کلی، انسان را از گناه و حرام باز می‎دارد، یادآوری کیفرها و مجازات‎های الهی نسبت به این حرام و نسبت به رعایت نکردن حق این عضو خیلی قابل توجه است.

کیفر زنا

اگر کسی بخواهد از حدود الهی در رابطه با حق فرج خارج شود به حرام روی آورد قهرا بارزترین جلوه آن زنا است که این عضو را در مسیر غیر مشروع مورد استفاده قرار بدهد. زنا از آن دسته از گناهانی است که آثار عجیب و غریبی در دنیا و آخرت برایش بیان شده است. در سوره اسراء می فرماید « وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا» نزدیک زنا نشوید که کار بسیار زشت و راه بسیار بدی است.
حال ما اینجا چون می‎خواهیم متناسب با این جمله امام سجاد(ع) سخن بگوییم خیلی نمی‎خواهیم وارد آثار سوء و نامطلوب دنیوی این عمل شویم. در روایتی که هم از قول رسول خدا(ص) و هم از قول امام باقر(ع) نقل شده است، سه اثر در دنیا برای زنا بیان شده است . حال چون فرصت نیست فقط آثار را نام می برم.
1. آبروی او را می‎برد این اثر دنیوی است.
2. باعث کم شدن رزق و روزی می‎شود.
3. باعث مرگ می‎شود. یعنی عمر را کوتاه می‏کند.
در برخی روایات هم فقر به عنوان یکی از آثار دنیوی و وضعی این عمل ذکر شده است. در روایتی چند اثر را برای این کار نقل می‎کند: ۱. آبرو را می برد؛ ۲. نور صورت را از بین می‎برد؛ ۳. مبتلا به فقر می‎شود. کسی که این کار را انجام دهد و خدای نکرده بر آن اصرار داشته باشد، مبتلا به فقر می‎شود و عمرش کوتاه می‎شود. این از آثار دنیوی است.
در مورد آثار اخروی و عذاب‎هایی که زنا کار در عالم برزخ و قیامت گرفتار آن می‎شود روایات عجیبی نقل شده باید اینها را برای مردم گفت که بدانند چه عقوبت‎هایی برای این کار وجود دارد.
در روایتی وارد شده است که (البته این با یک شرطی است) کسی که با زن مسلمان یا یهودی یا مسلمان یا مجوسی، آزاد یا کنیز زنا کند و توبه نکند و با اصرار به این گناه از دنیا برود، خداوند در عالم قبر سیصد در عذاب را به روی او می‎گشاید که از هر در مارها و عقرب‎هایی از آتش بیرون می‎آیند و تا روز قیامت او در این آتش می‎سوزد.
هم چنین در روایتی آمده که وقتی زنا کار از قبرش بیرون می‎آید از بوی گند او مردم اذیت می‎شوند و او به این بوی بد که بسیار زننده است شناخته می‎شود و همه می‎فهمند که او زنا کار است، همه از او گریزان می‎شوند. کسی که با این بوی بد و نامطلوب از قبر برانگیخته می‎شود اینچنین مورد تنفر مردم است. به همین دلیل در روایت دیگری آمده که باعث می‎شود اهل محشر او را لعنت کنند، از حضرت علی(ع) نقل شده که روز قیامت به امر خدا بوی گندی به مشام می‎رسد که تمام اهل محشر را ناراحت می‎کند، به حدی که نفس کشیدن برای آنها مشکل می‎شود، منادی ندا می‎دهد که آیا می‏دانید این بوی چیست؟ می‎گویند نمی‎دانیم، ولی سخت ما را اذیت کرده است، منادی می‎گوید که این بوی زناکاران است که بدون توبه از دنیا رفته اند، پس آنها را لعنت کنید که خدا آنها را لعنت کرده است و کسی باقی نمی‎ماند مگر اینکه او را مورد لعن و نفرین قرار می‎دهند. پس یک عذاب مستمر در عالم برزخ و موقع حشر و پس از آن دامن گیر زناکار است.
در همان روایتی که حضرت به سه اثر دنیوی برای زنا اشاره کرده، سه اثر اخروی نیز برای زنا بیان کرده است.
1. غضب خداوند، خدای نکرده در روز قیامت مشمول غضب الهی شود.
2. سختی حساب، خود اینکه حساب و کتاب انسان را آسان بگیرند یا سخت بگیرند، این خیلی خودش معنا دارد، این خودش یک عذب است.
3. دخول در آتش جهنم، و چه بسا خلود فی النار. این عذاب هایی است که برای زنا وجود دارد.
این سه اثر را مستقلا در این روایت بیان کرده است.
روایات زیاد است و فرصت نیست. در روایتی که در کافی آمده است می‎فرماید: سه گروه هستند که خداوند در روز قیامت از آنها رو بر می‎گرداند، این دیگر نهایت عذاب است که یک کسی خدا از او روی برگرداند؛ یکی از آنها زناکاران هستند، آنهایی که به این عمل خلاف مبادرت کردند.
من فقط می‎خواستم یک چند نمونه از عذاب‎هایی که متوجه زناکار غیر تائب می‏شود را بیان کنم. اگر انسان خودش را تهدید کند و بترساند از این عذاب‎ها، به طور کلی از عذاب الهی و کیفرها و به طور خاص کیفرهای این عمل، طبیعتا این بازدارنده است و این باعث می‎شود تا آنجا که می‎تواند حق این عضو را رعایت کند.