بيانات استاد سيد مجتبي نورمفيدي بمناسبت ميلاد حضرت ولي عصر(عج)
مهمترين ويژيگيهاي جامعه مهدوي برپايي عدالت، رشد عقلاني و کمال اخلاقي است.
امام باقر ع می فرمايند : إذا قام قائمنا وضع يده على رؤس العباد فجمع به عقولهم وأكمل به أخلاقهم
وقتی که قائم خاندان ما ظهور ميکند دستی به سر بندگان خدا ميکشد و عقل آنها را جمع ميکند و اخلاقشان را به کمال ميرساند. اين اشاره به يک مسئله بسيار مهم در دوران ظهور و جامعه مهدوی دارد. اينکه حضرت ولی عصر ارواحنا له الفداه وقتی ظهور ميکنند با ظالمان و مستکبران، آنهايی که حقوق مردم را پايمال کردند، آنهايی که نخوت و تکبر در اين دنيا به خرج دادند، مبارزه ميکنند و به ياری مظلومان و محرومان و کسانی که حقوقشان پايمال شده، ميشتابند، يکی از برجسته ترين وجوه جامعه مهدوی است. امام زمان(ع) متصدی چنين مسئوليت مهمی هستند. اما يکی از ويژگيهای مهم جامعه مهدوی که در دوران ظهورمشاهده ميشود رشد عقلانی و کمال اخلاقی است. اينکه امام باقر(ع) می فرمايد: حضرت دستی به سرعباد ميکشند و اخلاقها کامل ميشوند و عقل ها به فعليت می رسد و جمع ميشود، يعنی به حد اعلی خودش ميرسد، مسلما منظور تصرف تکوينی نيست، اينطور نيست که حضرت واقعا با کشيدن دست تکوينا اخلاق جامعه را کامل کنند يا تکوينا با تصرف ولايی عقل مردم را رشد دهد. بلکه معنای روايت اين است که در دوران حکومت امام عصر(ع) شرايطی فراهم ميشود که اخلاق و عقل رشد ميکند. حاکم و حکومت با تمام توان برای رشد عقلانی و اخلاقي، رفاه، امنيت، آبادانی و کمال مردم آن جامعه تلاش ميکنند. اگر قرار باشد با تصرف تکوينی اين اتفاق بيفتد اين چه فضيلتی برای امام و مردم است؟ امام در يک شرايطی ظهور ميکنند که جامعه از اين دو جهت مشکل دارد هم از نظر عقلی و هم از نظر اخلاقي. هم از حيث حکمت نظری و هم از حيث حکمت عملي. مجهولات مکشوف ميشوند، چه در دايره تشريع و چه در عالم تکوين، بسياری از مجهولات اين عالم معلوم ميشود، برای اينکه او خودش علم کل است، علم لدنی دارد، حقايق را بيان ميکند، خيلی از حقايق شريعت را بيان ميکند، اگر خاطرتان باشد در بحث اصول گفتيم که امام خمينی معتقد است که حکم انشايی يعنی حکمی که زمينه فعليت آن فراهم نشده و زمان ظهور فعليت پيدا ميکند يعنی احکام انشايی احکامی هستند که تا زمان ظهور حضرت ولی عصر(عج) در مرحله انشاء باقی ميماند. طبيعتا در آن مقطع از زندگی بشر ديگر استعدادهای انسانی چه از حيث اخلاقی و نفسانی بايد به صورت جمعی بروز پيدا کند و الا افراد جداجدا، اولياء، مومنين و پرهيزگاران و معصومين و انبياء همه در اين دو جهت تلاش ميکنند. انسان ها منفردا در طول تاريخ چه برگزيده و چه غير برگزيده تلاش کردند اين استعدادها را به فعليت برسانند، رشد عقلانی داشتند به عالم هستي، معرفت دقيق و صحيح پيدا کردند، از نظر فضائل اخلاقی و حکمت عملی تمام قوای سرکش درونی خودشان را اعم از قوه غضبيه و شهويه در سيطره عقل و معرفت خودشان قرار دادند. اما آن روز ديگر مسئله کمال يک فرد يا افراد به تنهايی منظور نيست، جامعه و اجتماع بشری يعنی انسانها به صورت جمعی به کمال عقلانی و رشد اخلاقی ميرسند و امام زمان(ع) يکی از مسئوليتها و رسالتهای مهمش به کمال رساندن جامعه اسلامی و مهدوی است، اين يکی از مهمترين مختصات جامعه مهدوی است. جامعه مهدوی جامعهای است که در آن عمل به مناسک و پايبندی به احکام شريعت جريان دارد ولی اين پايبندی از درون کمالات اخلاقی و عقلانی سرچشمه ميگيرد. آن جامعه يک جامعهای است که تمام افراد انسانی در آن با معيار عقل به معنای واقعی کلمه نه عقل ناقص بشری و عقل تجربی زندگی ميکنند. با هم تعامل دارند، با هم مناسبات دارند و همديگر را قضاوت ميکنند و ارزيابی دارند با معيار فضيلتهای اخلاقی الهی با هم زندگی ميکنند و تعامل دارند اين جامعه مهدوی است،
ما چقدر با اين جامعه نزديکيم و چقدر به اين جامعه شناخت داريم، ما که مدعی انتظار هستيم و خودمان را منتظر ميدانيم تا چه اندازه بر اين ميزان حرکت ميکنيم؟
بايد بگويم ما خيلی فاصله داريم از اين معيار مهم جامعه مهدوي، اين مايه تأسف است که در جامعه ما جامعهای که نيمه شعبان جشن ولادت امام عصر(ع) را ميگيرد، جامعهای که مدعی دل بستگی و سرسپردگی به حضرت ولی عصر(ع) است از کمالات اخلاقی دور باشد. اين که احساسات، اينکه توهمات و هيجانات حاکم بر ما شود، اينها با جامعه مهدوی فاصله دارد.
ما طلاب، ما که در حوزه هستيم اگر ميخواهيم به مردم برای دل بستگی به آن جامعه آرمانی کمک کنيم و اين روحيه را تقويت کنيم راهش اين است که در کنار آن رسالت اصلی يعنی ايستادگی در برابر ظلم و ظالم و دفاع از مظلوم که اين خودش بزرگترين فضيلت است به اين کمالات اخلاقی خودمان را پايبند کنيم. اين دلبستگی مردم را تقويت ميکند يعنی اگر کسی که مدعی سربازی امام زمان(ع) است سمبل کمالات اخلاقی باشد، سمبل صداقت و صدق و صفا باشد، سمبل مهر و مهربانی ديگران و خيرخواهی باشد. اين عملاً مردم را به سوی آرمان مهدويت سوق ميدهد. اين فقط به زبان و شعار نيست، واقعاً ما تا چه حد به مسئله صدق و راستی در مقابل دروغ و کذب پايبنديم، چقدر ما در اين موضوع اهتمام داريم که به هم دروغ نگوييم؟ اين خيلی عجيب است، واقعا آدم گاهی می بينيد که کسانی که علم سربازی امام زمان بر دوششان است (اين ها آزمون و امتحان است) و اين مدال بر سينه آنها است و اين نشان بر پيشانی آنها است که به عنوان سرباز امام عصر(ع) شناخته ميشوند با اين امور به شدت بيگانه هستند. اين چه انتظاری است که در آن دروغ و تهمت و ناسزا و اينها در صدر همه امور قرار دارد؟ واقعا به کجا ميرويم و چه می کنيم؟ ما ناخواسته تيشه به ريشه اعتقادات مردم ميزنيم، جامعه آرمانی جامعهای است که در آن عدالت و رشد عقلی و کمال اخلاقی موج ميزند و اينها نه اينکه تکوينا با يک نگاه و با يک دست کشيدن، يک دفعه و در يک لحظه و يک شبه محقق شود و جامعه زير و رو شود و همه انسانهايی که پر از آلودگی بودند انباشته از نقص جهل و آلوده به رذائل اخلاقی بودند يک دفعه انسانهای خوبی شوند، نه، ارکان جامعه و خود امام زمان تمام تلاشش معطوف به اين امور است، برپايی عدالت، رشد عقلي، تکميل فضائل اخلاقی اينها مشخصهها و ويژگيهای جامعه مهدوی است.
انتظار و آماده سازی زمينه برای ظهور حضرت به همين امور بستگی دارد. ما چطور ميتوانيم با دروغ مردم را به امام زمان(ع) متوجه کنيم؟ ما چطور ميتوانيم با اين رفتارها مردم را به امام زمان متوجه کنيم؟ لذا ما مسئوليتمان بسيار سنگين است و اميدوارم خداوند متعال به ما اين توفيق را بدهد که بتوانيم زمنيههای آن جامعه آرمانی را که چشم اميد همه مردم به آن است، فراهم کنيم.
نظرات