روایتی از امام کاظم علیه السلام «قال: استحیوا من الله فی سرائرکم کما تستحیون الناس فی علانیتکم».[۱] از خدا حیا کنید و شرم داشته باشید و مراعات کنید آن وقتی که در خلوت هستید و از مردم کسی ناظر اعمال و رفتار شما نیست همان گونه که در انظار مردم از مردم استحیاء دارید و شرم میکنید و خجالت میکشید.
ما در برابر چشمان یک ناظر و یک بیننده حتی اگر از نظر مرتبه فهم و درک و موقعیت اجتماعی در مرتبه پایینی باشد، خیلی از کارها و اعمال و رفتارها را انجام نمیدهیم اصلاً نفس اینکه یک چشمی ناظر ماست ولو یک بچهای که اهل تمییز است، موجب میشود حیا میکنیم و یکسری اعمال را مرتکب نشویم. از نوع لباس پوشیدن گرفته و تا نوع حرف زدن و سایر امور بعضی از کارها را انجام نمیدهیم و حیا میکنیم. بهرحال هر چه آن ناظر دارای یک احترام خاصی نزد ما باشد رفتار و عمل ما حساب شده تر میشود و حتی در نوع صحبت کردن دقت میشود مثلاً از قبل از دیدار مثلاً یک عالم یا یک مقامی روی آن دقت میشود؛ منشأ همه اینها استحیاء است که البته دارای مراتبی است وقتی ما در نظر مردم به این میزان حیا میکنیم و مراقیت میکنیم که مبادا او نسبت به ما ذهنیتی پیدا کند و نظرش برگردد و مخصوصاً اگر لطفی به ما میکند این باعث نشود این لطفش قطع شود.
اما خدا که از همه بالاتر و برتر است و از همه به عمق نهان وجود ما نزدیکتر است نه فقط رفتار ظاهری ما بلکه خطورات قلبی ما در محضر اوست و حتی خیالات ما در نزد اوست چه برسد به اعمالی که انجام میدهیم. امام کاظم (ع) میفرمایند از خدا استحیاء داشته باشید در خلوت همان گونه که در جلوت از مردم حیا دارید یعنی میخواهند بگویند برای خدا حداقل به اندازه مردم حساب باز کنید و از او به اندازهای که حداقل از مردم حیا میکنید حیا داشته باشید.
[۱]. تحف العقول، ص۳۹۴.
نظرات