يك عامل مهم بي بركت بودن رزق و روزي

از پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلّم «قال رسول الله(ص) من حبس عن اخیه المسلم شیئاً من حقه حرّم الله علیه برکة الرزق الا أن یتوب»[۱] هر کسی از برادر مسلمانش یک حقی را منع کند و از اینکه برادر مسلمانش به یک حقی برسد مانع شود خداوند تبارک و تعالی برکت زرق را از او می­گیرد مگر اینکه توبه کند.

اینها چیزهایی است که ما کم به آن توجه می­کنیم؛ این حق می­تواند یک حق مالی باشد یا در یک منازعه و اختلافی حق او را پايمال كند و یا یک حق معنوی است (رتبه و جایگاهی است) جلوی اینها را بگیرد اثر وضعی این کار سلب برکت رزق و روزی است. چرا یک عده­ای می­گویند ما هر چه دوندگی می­کنیم رزق و روزی ما بی برکت است. این برکت در مال خیلی مسئله مهمی است اموری هستند که برکت را از رزق و روزی انسان می­گیرند که در مواضع مختلف بیان شده مثل بي­توجهي و بي­احترامي به پدر و مادر،‌بعضي از گناهان، حال ما در صدد احصاء این امور نیستیم و البته این امور جزء سنت­هایی است که قابل تغییر نیست یعنی مثل سبب و مسبب است همان طور که آتش می­سوزاند این امور هم جهت سببیت برای آثار آن دارد مثل اینکه می­گویند کسی که سر برادر دینی­اش را فاش می­کند خدا سرش را فاش می­کند این یک رابطه سببیت و مسببیت است مگر اینکه توبه کند و برگردد مثل خاموش کردن آتش است که مانع سوزاندن شود. بسیاری از کارهای ما مانند روشن کردن آتش است شعله را ایجادمی­کنیم اما توبه هم نمی­کنیم تا مانندی آبی باشد و آن آتش را خاموش کند لذا شروع می­کند به سوزاندن. پس بنابراین یکی از چیزهایی که برکت را از رزق و روزی می­گیرد همين است كه در حديث بيان شده؛ ریشه این امور هم بیشتر حسادت است حسادت­ها از جمله بدترین چيز­هایی است که می­تواند انسان را به نابودی بکشاند. نوه امام (ره) می­فرمود که من می­خواستم به قم بروم و طلبه شوم در همان روز اول امام(ره) بعد از تشویق و ترغیب به من فرمود: مواظب باش در حوزه حسادت خیلی زیاد است. توجه دادن به این مسئله واقعاً مهم است. اين یک مرضی است که بین همه مردم وجود دارد لکن اینجا بدتر است و باید با آن مقابله کرد اگر جایی نسبت به پیشرفت دوست و رفیقی احساس می­کنید حسادتتان برانگیخته می­شود با آن مقابله کنید روحتان را تزکیه کنید و بايد از تمامی پیشرفت اطرافيانمان خرسند شویم که در این صورت اگر این کار را بکنیم خداوند تبارک و تعالی توفیقات را برای ما بیشتر می­کند.

پس در اين روایت رسول خدا می­فرماید: کسی که یک حقی را از برادر مسلمانش حبس کند و مانع رسیدن او به حقی شود خدا برکت را از رزق و روزی او می­گیرد و برکت رزق را بر او حرام می­کند مگر اینکه توبه کند و بر آتشی که برافروخته (آتش منع از حق و آتشی که می­خواهد مانع حق یک مسلمی شود) آبی بریزد تا برکت رزق حاصل شود.

[۱]. امالی صدوق، ص۳۵۰، حدیث۱.