روایتی است که از عیسی مسیح علی نبینا و آله و علیه السلام نقل شده که می­فرماید:

«القُلوبُ ما لم تَخرِقْها الشَّهَواتُ ويُدَنِّسْها الطَّمَعُ ويُقْسِها النَّعيمُ فَسوفَ تَكونُ أوعيَةً للحِكمَةِ».[۱]

در این روایت سه شرط مهم برای آمادگی قلب نسبت به پذیرش حکمت و معرفت بیان می­کند؛ طبق آنچه که از روایات بدست می­آید) برای اینکه انسان به حکمت و علم حقیقی برسد دو چیز لازم است یکی ظرف پاک و تمیز باشد و دوم اینکه در این ظرف چیزی سالم را وارد کند نه داشتن ظرف خالی به تنهایی کافی است و نه داشتن اندوخته به تنهایی بدون ظرف سالم. ما هم ظرف می­خواهیم و هم مظروف؛ هم ظرف باید سالم باشد و هم مظروف باید سالم باشد اگر یک ظرف سالمی نباشد شیر سالم داخل آن ریخته شود فاسد می­شود اگر ظرف پاکی باشد اما چیز ناسالم داخل ریخته شود باز هم قابل استفاده نیست. استفاده وقتی است که هم ظرف سالم و تمییز باشد و هم مظروف خیلی از ما در این دو جهت مشکل داریم یک عده­ به کج راه می­روند و فکر می­کنند این ظرف به تنهایی خودش پاک باشد این دیگر معارف سرازیر می­شود؛ درست است که درهای حکمت باز می­شود ولی این گونه نیست که کسی گوشه­ای بشیند و فقط دعا کند و اجتناب از گناه هم بکند و رو به مقدسی هم بیاورد ولی تلاش در جهت درس و تحصیل علم نداشته باشد، معذلک عالم شود. با صرف این اعمال عبادی کسی عالم و اندیشمند نمی­شود. درست که العلم نور یقذفه الله فی قلب من یشاء» اما اگر قرار بود به صرف این مطلب کسی عالم و اندیشمند و حکیم شود افراد بسیار می­شدند. قلب پاک و سالم زمینه را آماده می­کند که اگر معارف و علوم صحیح در آن ریخته شود آنگاه انسان اهل حکمت می­شود. یک عده­ای هم از این طرف سراغ علوم و معارف می­روند و از آن طرف دیگر غافل می­شوند؛ که در این صورت ببینید چه فاجعه­ای به بار می­آید عالمان فاسق حکایتشان این است که اصطلاحات و علوم را می­آموزند اما اینها را در یک ظرف ناسالم می­ریزند. تاریکی­های قلب اگر در یک عالم دین هم باشد این به دیگران سرایت می­کند. پس راه درست و صحیح این است که هم این قلب آماده باشد و هم آن علومی که داخل آن ریخته می­شود سالم باشد. کسی ممکن است قلبش سالم باشد ولی پیش کسی می­رود که کج فهم است یا عالم نیست و مطالبی را داخل ظرف قلب بریزد که نادرست است، این بدرد نمی­خورد. پس هم ظرف تمییز و پاک لازم است و هم معلومات و علوم و معارف اصیل و مطمئن و الهی.

حضرت مسیح (ع) اینجا راجع به ظرف می­فرماید: قلوب تا زمانی که شهوات آنها را ندریده و تا زمانی که طمع آن را آلوده نکرده و تا زمانی که نعمت­ها او را سخت نکرده، می­تواند ظرف برای حکمت­ها باشد. شهوت قلب را می­درد و پاره می­کند و طمع قلب را آلوده می­کند و نعمت اگر انسان توجه نداشته باشد موجب قسوت و سختی قلب می­شود و آنگاه آمادگی برای پذیرش نخواهد داشت. لذا باید توجه داشت اگر می­خواهیم قلوب ما مصداق «فَسوفَ تَكونُ أوعيَةً للحِكمَةِ» بشود، باید شهوات را کنترل و طمع قلب را آلوده نکند و نعمت­هایی که داریم قلبمان را سخت نکند.

اثر وضعی شماتت دیگران در مصیبت

روایتی از امام صادق (ع) وارد شده است: «مَنْ شَمَتَ بِمُصیبَة نَزَلَتْ بِاَخیه لم یَخْرُجْ مِنَ الدّنیا حتّى یُفْتَتَنُ».[۲]

کسی که برادر دینی­اش را به واسطه مصیبتی که بر او وارد شده شماتت بکند از دنیا خارج نمی­شود مگر اینکه خود او مبتلا می­شود؛ این اثر وضعی است و اینها عقوبت اعمال در این دنیا می­باشد آخرت جای خود دارد. گاهی یک گرفتاری برای کسی پیش می­آید مثلاً فرزندش نا اهل می­شود اگر انسان او را شماتت کند به خاطر این مصیبت نا اهل بودن فرزند خودش گرفتار می­شود. یا به ظاهر فخر فروشی می­کند به دیگران؛ یا مریضی برای او یا اطرافیانش پیش می­آید این شخص به جای اینکه دعا کند و دل داری بدهد او را می­گوید که حق این شخص بود که این مریضی پیش آمد؛ این شخص «لم یَخْرُجْ مِنَ الدّنیا حتّى یُفْتَتَنُ» عجیب است در دنیا ممکن است از نظر زمانی دیر و زود بشود ولی سوخت و سوز ندارد هر چیزی که برای خودمان نمی­پسندیم برای دیگران هم نپسندیم. این روایات باید باعث شود که رفتارهایمان را اصلاح کنیم و خیر خواه هم باشیم و در حق همدیگر دعا کنیم گرفتاری ­هایی که پیش می­آید در این گرفتاری­ها به یکدیگر کمک کنیم و در مصیبت­هایی که برای دیگران پیش می­آید آنها را شماتت نکنیم که اگر این کار را بکنیم «لم نَخْرُجْ مِنَ الدّنیا» تا اینکه ما گرفتار این امور شویم؛ خداوند ما از شر اعمال شر و عواقب آن حفظ کند.

[۱]. تحف العقول، ص۵۰۴ / منتخب میزان الحکمه، حدیث ۱۲۰۵۳۱۰.

[۲]. کافی، ج۲، ص۳۵۹، حدیث۱.

دیدگاهتان را بنویسید