امیرالمؤمنین علی علیه السلام میفرماید: «إحذروا عدواً نَفذَ فی الصدور خَفیاً و نفث فی الآذان نَجیاً»[۱] امیرالمؤمنین میفرمایند: بپرهیزید از دشمنی که در قلبها به صورت پنهانی نفوذ میکند و در گوشها نجوی میکند و رمز و رازش را در گوشها عاشقانه بیان میکند.
«نفثاً» نفث الشیطان را به معنای شعر عاشقانه گرفتهاند اینجا شیطان به عنوان کسی که به صورت پنهانی و مخفیانه در قلب نفوذ میکند و در گوش انسان شعرهای عاشقانه نجوی میکند معرفی شده است.
روایت عجیبی است؛ اصل عداوت شیطان مفروغ عنه است حضرت در اینجا نمیگویند که از شیطان دوری کنید چون دشمن شماست. در این تردیدی نیست. چرا شیطان دشمن انسان است؟ دشمن چه خصوصیتی دارد؟ طبیعی است دشمن بد خواه انسان است و به دنبال نابودی انسان است و انسان میخواهد دشمن خودش را از هستی ساقط کند هیچ دشمنی میل ندارد با کسی که در مقابله است او رشد و ترقی کند. خداوند در سوره بقره علت اینکه شیطان دشمن انسان است را بیان میکند «الشَّیْطَانُ یَعِدُکُمُ الْفَقْرَ وَیَأْمُرُکُمْ بِالْفَحْشَاءِ» شیطان انسان را به فقر و فحشاء میکشاند و وعید به فقر و فحشاء میدهد فقر به صلاح انسان نیست و فحشاء انسان را نابود میکند ولی «وَاللَّهُ یَعِدُکُمْ مَغْفِرَةً مِنْهُ وَفَضْلاً وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِیمٌ»[۲] ولی خداوند دوست است چون وعده مغفرت میدهد و تفضل دارد و خیر خواه انسان است. پس در اینکه شیطان دشمن است و به دنبال نابودی ماست بحثی نیست؛ هر ندا و حرف شیطانی ولو صورت زیبایی داشته باشد نتیجهاش نابودی و هلاکت و فناء ماست.
حال ببینید امیرالمؤمنین در این روایت نحوه نفوذ شیطان برای نابودی را بیان میکنند «إحذروا عدواً نَفذَ فی الصدور خَفیاً» اگر بیماری انسان آشکار شود قابل علاج است چون علائم آفت دیده میشود اما امراض پنهانی مانند سرطان علائمی ندارد و بعد از نفوذ و ریشه دار شدن آشکار میشود. شیطان دشمنی است که در عمق اردوگاه و اتاق فرماندهی و تصمیم گیری آدمی نفوذ میکند و تمام رازها و اسرار اردوگاه رقیب را بدست میآورد. اگر شیطان در نفوس ما و در قلبهای ما نفوذ کند از آنجا خواهد توانست هر گونه که بخواهد انسان را هدایت کند و انسان میشود سرباز و عامل او و در این صورت انسان نابود خواهد شد و بعد از این مرحله « و نفث الآذان نَجیاً» در گوش انسان نجوی و سخن خواهد گفت و با سخنان زیبا و قشنگ و فریبنده انسان را به سوی نابودی میکشاند و آن وقت است که بدون اینکه ما بفهمیم عامل شیطان میشویم. خداوند ما را از شر چنین دشمنی که واقعاً نجات از دست وسوسه او تدبیر زیادی میخواهد، نجات بدهد.
[۱]. غررالحکم، حدیث۲۶۲۳.
[۲]. بقره /۲۸۶.