روایتی است از امام موسی بن جعفر علیهما السلام که در کتاب تحف العقول نقل شده است؛
امام کاظم (علیه السلام) میفرماید: «إستحیوا من الله فی سرائرکم کما تستحیون من الناس فی علانیتکم».[۱]
در خفا و پنهان از خدا شرم و حیا کنید همانگونه که در آشکار از مردم حیا میکنید.
انسان اگر به این نقطه برسد خیلی جایگاه مهمی میباشد؛ صرف نظر از بعضی انسانهایی که هیچ ابائی از انجام بعضی کارها در انظار مردم ندارند عموم مردم بهرحال همین که میبینند دو چشم ناظر آنهاست با احتیاط رفتار میکنند یعنی به گونهای عمل میکنند که در دید بیننده باعث کوچکی و حقارت و تخفیف آنها نشود. ببینید در انظار دیگران درباره نوع غذا خوردن و کیفیت لباس پوشیدن و كل رفتارهایی که انسان انجام میدهد، انسان مراقب است مانند لباس که وقتی میخواهد از خانه بيرون بیاید مراقب است که غیر مرتب نباشد یا وقتی که احساس میکند که بینندهای او را میبیند از انجام کارهایی که فکر میکند در دید بیننده خوب نباشد، ابا میکند و میخواهد یک چهرهی خوبی از خودش در نزد دیگران بسازد هم از نظر خصلتهای اخلاقی و هم از نظر ظاهری؛ این یک میل عمومی است و اگر کسانی هستند که خیلی به این جهات توجه دارند یا به نوعی جنون دارند و یا اصطلاحاً آب از سرش گذشته که دیگر برایش فرقی نمیکند که دیگران در مورد او چه فکری بکنند.
اگر در مقابل انسانهای دیگر ما چنین رفتاری داریم که شرم و حیاء میکنیم یعنی یک عامل بازدارندهای در درون ما وجود دارد که ما را مهار میکند آن وقت امام (ع) میفرماید: همان گونه که در علن و آشکار جلوی مردم شرم و حیا میکنید و از امور قبیح (به معنای عام) پرهیز میکنید در خفاء هم از خدا شرم و حیا کنید.
این خفاء یعنی خفاء عن الناس و گرنه در برابر خداوند همان حضور و آشکار است؛ چگونه در برابر مردم حیاء میکنیم چون علنی و آشکار است و یقین داریم که بینندهای ما را میبیند اما در جایی که بینندگان عادی ما را نمیبینند و فکر میکنیم در خفاء هستیم، آنجا یک بیننده قویتر و آگاهتر ما را میبیند. لذا همان حیاء و شرمی که نسبت به مردم داریم اگر همان حالت را انسان برای خود نسبت به خدا ایجاد کند بسیاری از گناهان انسان ریشه کن میشود. نه گناهان فعلی بلکه حتی گناهان ذهنی و فکری انسان ژاك ميشود؛ ذهن انسان تمایلات به گناه و برخی امور قبيح دارد البته اينکه به مرحلهی عمل برسد یا نه بحث دیگری است، اگر انسان در این حد خدا را نه ناظر بر افعال بلکه حاضر و ناظر در درون خود ببیند دیگردر درون خود هم فکر و ذهن او دیگر آلوده به گناه نخواهد شد از جمله این امور باطني حسد و حقد و کینه و نفاق و ریا و بدخواهی و امثال آن میباشد که در این صورت گرفتار اینها نخواهد شد. آن وقت این یک تحول مهمی در انسان خواهد بود که خداوند إن شاءالله این توفیق را به همه ما عنایت بفرماید.
[۱]. تحف العقول، حدیث ۳۹۴.
نظرات