امیر المؤمنین علی علیه السلام در روایتی میفرمایند: «إِنَّ عُمُرَكَ عَدَدُ أَنْفَاسِكَ وَ عَلَيْهَا رَقِيبٌ تُحْصِيهَا.»[۱]
امیر المؤمنین خطاب به انسانها و بنی آدم میفرماید: عمر شما همان عدد نفسهای شما میباشد و بر انفاس شما کسی گماشته شده که این نفسها را میشمارد. حقیقت عمر و دوران عمر یعنی همین لحظههایی که ما در آن زندگی میکنیم. اینکه حضرت میفرماید عمر تو عدد نفسهای توست این در واقع میخواهد اشاره به یک امر مهمی بکند که اولاً نفسهای انسان و لحظات عمر انسان حساب و کتاب دارد چون میفرماید عمر عدد انفاس است و بر این انفاس انسان کسی گماشته شده که آن را حساب میکند. حال این شمارش و احصاء این نفسها برای این نیست که فقط چند نفس کشیدهای! ثم ماذا؟ بلکه این بدین معنی است که نفسها را میشمارد، کارها و اعمالی را که انسان در لحظات عمرش انجام میدهد، ثبت میشود. پس اولین نکتهای که از این روایت فهمیده میشود این است که لحظات عمر انسان حساب و کتاب دارد و هر نفسی که انسان میکشد، حساب و کتاب دارد؛ حال شما حساب کنید که در روز و هفته و ماه و سال این لحظات چقدر است. آن وقت آیا ما این مراقبت را داریم که راجع به لحظه، لحظهی اعمال و نیات خود دقت کنیم؟
دومین نکته این است که به گذر عمر اشاره میکند؛ عمر انسان یک عمر محدود است و هر شمارهای که برای این انفاس گذاشته میشود یعنی دارد از پیمانهی شمارش اعداد انفاس عمر کم میشود.
پس از این روایت استفاده میشود که باید قدر تک تک لحظات عمر را دانست. در روایتی از رسول خدا (ص) وارد شده که حضرت(ص) میفرمایند: یا ابا ذر«کن علی عمرک اشح منک علی درهمک و دینارک» بر سرمایه عمرت دقت و رقبت بیشتری داشته باش تا بر درهم و دینارت. اینقدر که ما حساب اموال خود را میکنیم، لحظات عمر که بیشتر باید مورد حساب قرار گیرد. در هر صورت امیدواریم خداوند تبارک و تعالی این توفیق را به ما بدهد که بتوانیم لحظههای عمرمان را هم خوب استفاده کنیم و هم مراقبت کنیم.
[۱]. غرر الحكم: ۱۵۹، حديث ۳۰۴۶.
نظرات