با توجه به اينكه در دهه فجر هستيم و نزديك به سالگرد انقلاب اسلامي است مناسب است مطالبي را در اين رابطه عرض كنيم. بر خود وظيفه مي¬دانيم كه اين ايام خجسته را گرامي داشته و نبايد نسبت به اين موضوع بي تفاوت باشيم و ساده از كنار آن بگذريم.
اصل وقوع انقلاب اسلامي ايران يك اتفاق بسيار مهم و نادر در تاريخ روحانيت، تاريخ تشيع، تاريخ ايران، تاريخ منطقه و بلكه در تاريخ بشريت و جهان است. بعد از دوران ائمه (ع) -كه آن هم فقط در يك دوران كوتاهي حاكميت اسلامي معنا پيدا كرد- انقلاب اسلامی باعث شد حاکمیت دین تحقق پیدا کند. درست است در این فاصله حكومتهایي به نام اسلام و حتي به نام تشيع بر سركار آمده¬اند- مثلا فاطمي¬ها در مصر، آل بويه و صفويه، كه خدمات و در عین حال خيانت¬هايی داشته¬اند يعني در این دوراني كه برای تشيع فضاي مناسبی پيدا شد كارهاي بزرگي انجام گرفت اما در عين حال مظالمي هم از سوي حاكمان سر زده است- اما هيچ كدام از آنها قابل مقايسه با انقلاب اسلامي نيست. انقلاب اسلامي با همه آنچه كه در گذشته اتفاق افتاده متفاوت و ممتاز است و آن هم به خاطر اين است كه روحانيت پرچم دار اين حركت بود و یک دست پروده حوزه علميه یعنی یک انسان عارف،عالم، جامع و كامل مثل امام(ره) پرچم اين نهضت را به دوش گرفت و علماء همراهي كردند و مردم پيشتيباني كردند و اين انقلاب به ثمر رسيد.
امام(ره) يك شخصيتي بود كه از نظر علمي در يك نقطه¬ و مرتبه¬اي بود كه هيچ كس نسبت به شخصيت علمي او ترديد نداشت، در ابعاد مختلف فقه، اصول، فلسفه، تفسير عرفان صاجب نظر بود و درعين حال يك شخصيتي بود كه از نظر اخلاقي خود ساخته، اهل تزكيه، تهذیب نفس و همه اين امور مورد اعتراف همه كساني كه در حوزه علميه مشغول بودند و ناظر بودند واقع شده است.
پس اين واقعه به رهبري روحانيت و شخصيتي كه دست پروده حوزه بوده به ثمر رسيد و سرمايه¬هاي زيادي براي اين انقلاب هزينه شد، خون هاي زيادي ريخته شده چه قبل از انقلاب و چه بعد از پيروزي انقلاب. پس انقلاب اسلامي هم از جهت خود واقعه يك واقعه ممتازي است و هم از نظر هزينه هایي كه براي آن شد. هزينه های بسيار مهمي اعم از مادي و معنوي براي پيروزي اين انقلاب داده شده است.
انقلاب آثار و بركات بسيار مهمي را به همراه خود داشته، مردم در سايه يك حكومت ديني توجه شان به ديانت و اصول اخلاقي بيشتر شده؛ در اوائل انقلاب آنچنان فضاي جامعه فضاي اخلاقي بود كه خود اين امر باعث جذب مردم مي¬شد،
خود محوري نبود ، مردم از حق خودشان براي ديگران مي¬گذشتند، با اينكه امكانات كم بود اما كم نبودند كساني كه در سرما نفت خود را به ديگران مي دادند و اين طور نبود كه يك اتفاق نادر باشد، اين يك فضاي عمومي بود، مهم تر از همه اينكه وابستگي يك ملت به بیگانگان قطع شد، دست اجانب از اين كشور قطع شد، استقلال سياسي و اقتصادي پيدا شد. اين نكته مهمي است كه يك ملت آقاي خودش باشد و ديگران براي آنها تصميم نگيرند. كه همه اين بركات محصول همراهي مردم و روحانيت بود.
الان هم سه دهه از اين انقلاب گذشته و علل محدثه انقلاب علل مبقيه هم هست يعني رهبري روحانيت، محوريت روحانيت و مرجعيت كه در قانون اساسي در ولايت فقيه تبلور پیدا کرده که یک مسئله مهمي است، اينها بايد حفظ شود
اما دركنار اين بايد به مسائل ديگر هم توجه شود، مثلا توجه به عدالت، توجه به اخلاق و توجه به ديانت و…
متاسفانه معمولا ما يا راه افراط در پيش مي¬گيريم يا راه تفريط و در هر دوره¬اي هم اين افراط و تفريط بوده، به قول يكي از بزرگان درست است كه خداوند تبارك وتعالي قول داده كه از دين و مسلمان ها حمايت كند ولي اين مشروط به خود ما هم هست و تضمين نداده كه در هر شرايطي اين كار را بكند، ما اولا وظيفه داريم اين انقلاب عظيم را حفظ كنيم،
بايد واقع بينانه خدمات بزرگي كه انقلاب به اين مملكت در طول اين سي سال كرده از لحاظ رفاه، آباداني و امنيت را بشناسيم و بشناسانيم. البته ما نمي¬گوييم مشكلات نيست، بله، مشكلات هست و خواهد بود و هيچ جاي دنيا بدون مشكل نيست اما قدر اين نعمت ها را بايد بدانيم و خدماتي كه شده را بايد بشناسيم اما در عين حال به آسيب¬ها و مشكلات هم توجه داشته باشيم، يعني فكر نكنيم كه هيچ مشكلي و آسيبي متوجه ما نيست.
پس همانطور كه شناخت خدمات مهم است شناخت آسيب ها هم مهم است و براي حل مشكلات بايد تلاش كرد. در اين جهت هم نبايد افراط و تفريط كرد يعني در بيان خدمات هم نبايد افراط كرد و در بيان آسيب ها هم نبايد افراط كرد و در بيان خدمات هم نبايد تفريط و بي انصافي كرد و در بيان آسيب ها هم همين طور.
از انقلاب دائما باید مراقبت شود مثل مولودي كه به دنيا مي¬آيد و مراقبت دائم مي¬خواهد تا سالم باشد و از بيماري ها در امان بماند و رشد كند. تا انقلاب جهاني حضرت مهدي( عج) اين مراقبت را مي¬خواهد؛ اين مراقبت لازم است و در ابعاد مختلف هم بايد باشد. بايد تلاش كنيم از نظر علمي و عملي روحانيوني باشيم كه مورد توقع امام زمان، اسلام، دين و مردم است و نسبت به مردم متواضع و خادم باشيم و پناه مردم باشيم همچنين نسبت به نظام و انقلاب و ولايت فقيه حمايت داشته باشيم اما در عين حال چشمان تیزبين ما بايد مراقب انحرافات و خطاها و اشكالات باشد البته اين را در چهارچوب منظم و چهار چوبي كه به اصلاح امور كمك كند قرار بدهيم تا ان شاء الله بتوانيم اين پديده بزرگ تاريخ كه براي اين ممكلت افتخار بوده و خدمات زيادي داشته را حفظ كنيم و بتوانيم به سر منزل مقصود برسانيم.
اين ايام فرصتي است برای بازشناسی فرصتها و تهدیدهای انقلاب، براي ارزيابي كارهایي كه انقلاب كرده و هم براي بررسی آسيب هایي كه انقلاب را تهديد مي¬كند وهم ارزيابي خودمان كه چه كاري كرده¬ايم و چه كارهایي بايد بكنيم و نسبت به انقلاب چه وظايفي داريم. ان شاء الله ملت مسلمان و متدین ایران مثل سالهای گذشته در راهپیمایی باشکوه ۲۲ بهمن شرکت می¬کنند و همبستگی خودشان را با انقلاب و راه و خط امام(ره) و نظام و رهبری اعلام خواهند کرد.
نظرات