پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۴

معرفی

سيد مجتبي نورمفيدي در فروردين ماه ۱۳۴۴ در شهر قم و در خانواده‎ای روحاني ديده به جهان گشود. اجداد پدري وي از خانواده‎اي اصيل و روحاني و از سادات مورد احترام و خوش نام گرگان بودند، چنانچه اجداد مادری ایشان نیز از خاندان اهل علم و بنام شهر مقدس قم به شمار می رفتند.

والد معظم ایشان حضرت آيت الله سيد كاظم نورمفيدي از علماي بنام و از شاگردان و ارادتمندان حضرت امام خمينی(رضوان الله تعالي عليه) بوده كه از روزهاي آغازين در نهضت اسلامي ايران، حضور فعالانه داشته است. وي هم اكنون نماينده مقام معظم رهبري در استان گلستان و امام جمعه گرگان مي‎باشد. مادر ايشان، صبيه مرحوم آيت الله فاضل لنكراني(ره) و همشيره مرجع عاليقدر شيعه، حضرت آيت الله العظمي فاضل لنكراني(ره) است كه خود، بانوي فاضله‎اي است و جلسات مذهبي متعددي را اداره ميكند.
سيد مجتبي نورمفيدي، دوران تحصيلي ابتدايي و راهنمايي را در شهر مقدس قم گذرانيد. اواخر اين دوران كه هم زمان با اوج گيري قيام مردم مسلمان ايران عليه رژيم ستم شاهي بود، زمينه اي براي حضور وي در عرصه فعاليت هاي سياسي و اجتماعي فراهم شد. وي در آن ايام با اينكه ۱۲ سال بيشتر نداشت، با پخش اعلاميه ‎های حضرت امام(ره) در بين دانش آموزان و دعوت آنان به مبارزه عليه رژيم طاغوت، عملاً وارد صحنه گرديد و به همين سبب بارها از سوي مدير مدرسه احضار و مورد تهديد قرار گرفت. وي از جمله معدود افرادي بود كه در كليه تجمعات مردمي قم كه رويارويي سختي با كماندوهاي مزدور شاه داشتند، شركت مي جست.

پس از پيروزي انقلاب اسلامي، دوران دبيرستان را در شهرستان گرگان ادامه داد و با شروع جنگ تحميلي، در جبهه حضور پيدا كرد. وي در سال ۱۳۶۱ موفق به اخذ ديپلم رياضي و فيزيك گردید و اين بار براي مدت مديدي عازم جبهه ‎هاي جنگ شد.
وی در سال۱۳۶۲ با تشويق هاي پدر و دايي معظمشان حضرت آيت الله العظمي فاضل لنكراني(ره) كه به استعداد درخشان وي واقف بودند و به جهت علاقه اي كه به تحصيل در علوم اسلامي داشت، وارد حوزه علميه قم گرديد. پس از تكميل مقدمات و سطوح عاليه نزد اساتيد مبرز حوزه، از جمله حضرات آيات: پاياني(ره)، راستي كاشاني، طاهري خرم آبادي، مصلحي اراكي، موسوي تهراني و… به درس هاي خارج وارد شد. وي سالها در درس هاي خارج فقه و اصول حوزه، شركت و از محضر اساتيد و مراجع بزرگواری همچون حضرات آيات عظام فاضل لنكراني(ره)، وحيد خراساني(مدظله)، ميرزا جواد تبريزي(ره)، شبيري زنجاني(مدظله) و… كسب فيض نمود. او علاوه بر فقه و اصول، پس از شركت در دروس مقدماتي فلسفه، چندین سال نيز در درس اسفار و تفسیر حضرت آيت الله جوادي آملي حضور مستمر داشت.

استاد از همان اوائل تحصيل، به امر تدريس نيز مشغول گردید به گونه ‎اي كه در همان سال اول ورود به حوزه، درس هايي را كه خود فرا گرفته بود به تني چند از طلاب تعلیم می داد و به طور رسمي بیش از ۳۵ سال است كه در حوزه به امر تدريس پرداخته و پس از سال ها تدریس سطوح عالیه هم اكنون نيز به تدريس خارج فقه، اصول، تفسیر و قواعد فقهیه مشغول مي باشد. وی هم زمان با تدريس در حوزه، سال های متمادی به امر تدریس در دانشگاه نیز اشتغال داشته است.
وي همچنين کتب و رساله هاي متعددي در زمينه هاي فقه، اصول، قواعد فقهی، تفسیر، رجال و سیره اهل بیت (علیهم السلام) به زبان هاي فارسي و عربي به رشته تحرير در آورده است که تاکنون حدود ۲۵ اثر از این آثار به چاپ رسیده است. استاد علاوه بر تدریس و تألیف، در برخی مراکز آموزشی و پژوهشی معتبر حوزه نقش آفرین است.

ریاست پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر که در سال ۱۳۹۹ توسط والد معظم شان تأسیس شده، بر عهده ایشان است. این پژوهشگاه هم اکنون فعالیت های متنوع و ارزشمندی در عرصه فقه معاصر دارد.
ایشان همچنین عضو هيأت امناء و هیأت مديره مركز فقهي ائمه اطهار (عليهم السلام) می‎باشد که به عنوان يك مركز تخصصي مهم فقهي در زمينه آموزش و پژوهش هاي فقهي فعالیت دارد.
او به علاوه، فعاليت هاي مختلفي در استان گلستان داشته و منشأ خدمات ارزنده اي در آن استان بوده که پایه گذار همه آنها والد معظم ایشان حضرت آیت الله نورمفیدی بوده اند. مسئولیت مؤسسه فرهنگي ميرداماد كه برنامه های متنوع علمي و فرهنگي را در آن منطقه پايه گذاري نموده و تاکنون بیش از سی اثر منتشر کرده است بر عهده استاد سيد مجتبي نورمفيدي است. همچنین ریاست هیأت امناء مدرسه علمیه تخصصی الزهراء(س)، که از مدارس علمیه موفق خواهران در سطح کشور می باشد که در چندین رشته در سطح سه و چهار فعالیت می کند بر عهده ایشان است. ریاست هیأت امناء مدرسه علمیه امام خمینی گرگان که از جمله مدارس ممتاز کشور محسوب می‎شود و نیز ریاست هیأت امناء مرکز تخصصی ولی عصر(عج) گرگان که از مراکز تخصصی حوزوی است، از جمله فعالیت های دیگر ایشان است. مدیریت موسسه فرهنگی دارالمعرفه در قم نیز از خدمات دیگر وی می باشد.

فهرست آثار:
۱. حکم (حقیقت،اقسام، قلمرو) (سه جلد).
۲. حکم ظاهری، پذیرش یا انکار؟
۳. بررسی نظریه حق الطاعه.
۴. بررسی نظریه خطابات قانونیه.
۵. المناط فی بلوغ الفتاة
۶. بررسی فقهی بلوغ دختران.
۷. اصول اخلاقی قیام امام حسین(علیه السلام).
۸. منزلت و امامت اهل بیت(علیهم السلام).
۹. مقدمه ای بر کتاب ضوابط الرضاع.
۱۰. فقه و معارف
۱۱. شفاعت اهل بیت(علیهم السلام)، حقیقت و قلمرو.
۱۲. ضرورت توسل به اهل بیت(علیهم السلام).
۱۳. مقدمات بنیادین تفسیر قرآن.
۱۴. مسائل بنیادین علم رجال.
۱۵. قاعده تسامح در ادله سنن.
۱۶. تنقیح الشریعه فی شرح تحریر الوسیله – کتاب الخمس (دوجلد)
۱۷. بنیادهای اخلاق اجتماعی اهل بیت علیهم السلام
۱۸. حرمت اهانت به مقدسات
۱۹. قاعده الزام
۲۰. حرمت اعانه بر اثم
۲۱. قاعده تقیه
۲۲. قاعده اقرار
۲۳. درباره نهج البلاغه
۲۴. بسترهای انحراف
۲۵. غیبت، حیرت و انتظارات امام زمان(عج)