جلسه سیزدهم
جهات چهارگانه- جهت سوم: خمس به معنای اصطلاحی یا لغوی؟
۱۳۹۶/۰۸/۰۲
جدول محتوا
خلاصه جلسه گذشته
در جهت ثالثه، بحث در این بود که خمسی که در مال حلال مخلوط به حرام واجب شده، آیا خمس به معنای فریضهای است که در غنائم و امثال آن ثابت شده، یا به معنای کسر معین که باید صدقه داده شود. ثمره و تفاوت این دو نظر را بیان کردیم.
عرض شد دو قول در مسأله وجود دارد:
یک قول این است که خمس در اینجا با خمسی که در موارد گذشته ثابت شده، فرق میکند. اینجا خمس به معنای لغوی است؛ یعنی یک پنجم مال باید صدقه داده شود. چند دلیل بر این قول اقامه شده است.
دلیل اول، عمومات و اطلاقات روایات باب لقطه و مجهول المالک بود. به عبارت دیگر، مقتضای قاعده یعنی مفاد این روایات با قطع نظر از روایات خاصه، این است که خمس به معنای لغوی ثابت شده است. تقریب استدلال به این عمومات و اشکالی که متوجه این استدلال بود در جلسه گذشته ذکر شد.
چند دلیل دیگر برای این قول وجود دارد که باید بررسی شود.
سؤال:
استاد: روایات خاصه را بررسی میکنیم. روایاتی که در مورد حلال مخلوط به حرام به خصوصه وارد شده، بررسی خواهد شد. ولی چون برخی ادعا کردهاند عمومات روایات باب لقطه و مجهول المالک، شامل مانحن فیه میشود، ناچاراً پاسخ داده شد که آن عمومات شامل مانحن فیه نمیشود.
دلیل دوم
صحیحه عمار بن مروان که در گذشته خوانده شد، سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع) يَقُولُ: «فِيمَا يُخْرَجُ مِنَ الْمَعَادِنِ وَ الْبَحْرِ وَ الْغَنِيمَةِ وَ الْحَلَالِ الْمُخْتَلِطِ بِالْحَرَامِ إِذَا لَمْ يُعْرَفْ صَاحِبُهُ وَ الْكُنُوزِ الْخُمُسُ» .
به نظر مستدل، خمس در این روایت به حسب ظاهر به معنای مصطلح و از قبیل خمسی است که در سایر مواردی که به آن عطف شده، میباشد. یعنی وقتی امام(ع) میفرماید در غنائم، کنوز، غوص و مال حلال مخلوط به حرام خمس ثابت است، ظاهراًموهم این معناست که خمس متعلق به حلال مخلوط به حرام، مثل همان خمس غنیمت و کنز است.
لکن قرائنی هست که به کمک آن قرائن، ادعا میشودخمس در اینجا به معنای لغوی است؛ یعنی همان کسر معین. یکی از مهمترین قرائن، روایت سکونی است که درباره همین موضوع وارد شده است. در روایت سکونی بحث این بود که مردی خدمت امیرالمؤمنین(ع) آمد و آن داستانی که مکرراً در اینجا نقل شد که مالی به دست من رسیده که حلال و حرام آن مخلوط شده است؛ امام(ع) فرمود: «تصدّق بخمس مالِک»؛ یعنی امام(ع) صریحاً در مال حلال مخلوط به حرام امر به صدقه دادنِ خمس کرده است. اگر روایت سکونی را کنار روایت عمار بگذاریم، قرینه میشود خمسی که در روایت عمار آمده، همان خمس به معنای لغوی است. چون تعبیر به صدقه شده و این با خمس مصطلح سازگار نیست. وقتی میگوید: «تصدّق بخمس مالِک»؛ یک پنجم مالت را صدقه بده، معنایش این است که نظر امام(ع) به همان کسر معین مال است و نه آن خمس اصطلاحی. لذا این قرینه میشود بر اینکه مقصود از خمس در روایت عمار، همان معنای لغوی است.
بررسی دلیل دوم
این دلیل هم به نظر ما ناتمام است و چند اشکال متوجه این دلیل است:
اشکال اول
این روایتی که از سکونی نقل شد، نقل دیگری از شیخ صدوق وارد شده و در نقل صدوق، به جای «تصدّق بخمس مالِک» تعبیر «أخرج خمس مالِک» آمده است. یعنی کلمه «تصدق» در نقل صدوق نیست. اگر ما حداقل تردید کنیم در اینکه در روایت کلمه «تصدق» آمده یا «أخرج»، دیگر قرینیت این روایت نسبت به روایت عمار مخدوش میشود. همه تکیه مستدل به کلمه «تصدق» بود و میخواست این را قرینه بگیرد که چون میگوید صدقه بده، اشاره به آن خمس مصطلح ندارد زیرا این خمس صدقه داده نمیشود و برای بنی هاشم است. اگر ما در اصل ذکر این واژه تردید داشتیم و در بعضی نقلها کلمه «أخرج» آمده، قرینیت این تعبیر را نسبت به روایت عمار، زیر سؤال میبرد.
سؤال:
استاد: اگر مثلاً همین مقدار را بخواهد صدقه بدهد، باید چه تعبیری به کار ببرد؟ اینکه تصادفاً از نظر مقدار یکی شده، دلیل بر این نیست که حتماً همان مراد باشد.
اشکال دوم
بر فرض عنوان «تصدّق» در روایت قطعی باشد و نقل صدوق کنار گذاشته شود،یعنی فرضشود در روایت سکونی اینگونه آمده که «تصدّق بخمس مالِک»؛ به چه دلیل این واژه قرینیت برای حمل کلمه خمس در روایت عمار بر معنای لغوی داشته باشد؟ چون درست است که تعبیر تصدق به کار رفته، ولی تصدق و صدقه دادن، یک عنوان عام است که شامل خمس و زکات نیز میشود. اینها هم یک نوع صدقه است. منظور از صدقه، آن صدقه خاصی که به فقرا داده میشود و در مقابل خمس و زکات میباشد، نیست. «تصدّق بخمس مالِک» میتواند به معنای «أنفق من خمس مالِک» باشد.
اگر ما این معنای عام را برای تصدق قائل باشیم، دیگر نسبت به روایت عمار قرینیت ندارد. گفته یک پنجم را صدقه بده ولی چه بسا این عنوان در مورد خمس هم به کار میرود. پس به جهت ذکر تعبیر «تصدق بخمس مالِک» ما نمیتوانیم بگوییم که حتماً آن خمسی که در روایت عمار آمده، خمس لغوی است. میتواند خمس اصطلاحی باشد و در عین حال امام(ع) بفرماید «تصدق بخمس مالِک»؛ چون خمس اصطلاحی نیز به معنای عام، صدقه است همانگونه که زکات، صدقه است. یعنی یک نوع انفاق مالی است. لذا حتی اگر عنوان «تصدق بخمس مالک» باشد، لزوماً قرینه بر حمل کلمه خمس در روایت عمار بر معنای لغوی نمیشود و مواردی هست که کلمه «تصدق» در خصوص خمس و زکات نیز استعمال شده است.
پس هنوز دلیل دوم تمام نیست. مستدل میخواهد با این روایت و حمل خمس بر معنای لغوی، بگوید که اساساً خمس در حلال مخلوط به حرام، به معنای لغوی است. ما دو اشکال به این دلیل ایراد کردیم.
دلیل سوم
اگر ما به کلمات قدمای اصحاب مراجعه کنیم، اثر و نشانی از خمس به معنای مصطلح در مورد حلال مخلوط به حرام، نمیبینیم. وقتی فتاوای قدمای اصحاب ملاحظه میشود، میبینیم هیچ کدام فتوا ندادهاند که مال حلال مخلوط به حرام، متعلق خمس به معنای مصطلح باشد. کأن آنها از این روایت اعراض کردهاند؛ یعنی صحیحه عمار بن مروان، مورد توجه و عمل آنها واقع نشده است. این امر حاکی از این است خمسی که در این روایت یا در روایات دیگر در مورد مال حلال مخلوط به حرام وارد شده، خمس به معنای لغوی است و نه اصطلاحی. پس قدمای اصحاب متعرض نشدهاند و هیچ نشان و اثری در کتب آنها نیست و در این مورد فتوا به خمس ندادهاند. آنها میگویند خمس در غنائم جنگی، کنوز و غوص واجب است اما هیچ کدام این را ذکر نکردهاند.
چه بسا یک مؤید هم بر این دلیل سوم بتوان ذکر کرد و آن این که روایت عمار بن مروان را شیخ صدوق در کتاب من لایحضره الفقیه ذکر نکرده بلکه در خصال شیخ صدوق آمده است. قبلاً این مسأله بررسی شد که یکی از اشکالات سندی روایت عمار، همین بود که این روایت در نقل وسائل آمده و وسائل نیز از خصال صدوق نقل کرده ولی در خصال صدوق چنین روایتی نیست. جواب این اشکال در جلسات گذشته داده شد.
بررسی دلیل سوم
به نظر میرسد این دلیل نیز چندان قابل اتکا نیست. اولاً اینکه اصحاب از این روایت اعراض کردهاند و بر طبق این روایت فتوا ندادهاند، خیلی معلوم نیست و نیاز به یک استقراء تام در لابه لای کتب قدما و فتاوای آنها دارد.
نکته دیگر اینکه اگر چه شیخ صدوق این روایت را در من لایحضره الفقیه نیاورده اما روایات دیگری با همین مضمون در من لایحضر نقل شده است. لذا اینکه گفته شود شیخ صدوق این را در کتاب من لایحضره الفقیه نیاورده با اینکه این کتاب، کتاب فتوایی شیخ صدوق است و روایاتی را آورده که در حقیقت فتوای او بوده و این کتاب معد برای فتوا با لسان روایات بوده است، کافی نیست. عدم ذکر روایت عمار در این کتاب، دلیل بر این نمیشود که شیخ صدوق به آن فتوا نداده است. چون روایات دیگری قریب به این مضمون آورده و نفس آوردن روایات دیگر با این مضمون، در حقیقت یعنی فتوا دادن بر طبق این روایات.
لذا دلیل سوم نیز ثابت نیست.
دلیل چهارم
این دلیل مبتنی بر یک مقدمهای است که در سالهای گذشته بحثش مطرح شد. این مقدمه را عرض میکنم و سپس دلیل را مبتنی علی هذه المقدمه توضیح خواهم داد. آن مقدمه این است که:
خمس مصطلح که به عنوان یک فریضه و در مقابل زکات جعل شده، واجبی است که مبتنی بر دو رکن اصلی است. یعنی ابتدا موضوع آن باید محقق شود تا خمس ثابت شود. یکی اینکه ملکیت شخص، محقق و مستقر شود و دوم اینکه فایده و غنیمت نصیب او شود. یعنی فرودگاه خمس، ملک شخص است در حالی که فایده و غنیمت هم باشد. «لاخمس الا فی ملکٍ»، یعنی اینکه خمس در چیزی که ملک انسان نیست، واجب نیست. یا اگر چیزی مملوک انسان باشد ولی فایده نباشد، این هم خمس ندارد. ما از آیه غنیمت این استفاده را کردیم «وَ اعْلَمُوا أَنَّما غَنِمْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَأَنَّ لِلَّهِ خُمُسَهُ» این قاعده کلی را همان ابتدا تأسیس کردیم. طبق این آیه، «ما غنمتم» به معنای «مااستفدتم» است. یعنی خداوند متعال میفرماید هر چیزی که به عنوان فایده نصیب شما شد، باید خمس آن را بدهید. این یک قاعده کلی است.
لذا عرض شد طبق این نظر، آیه غنیمت دلیل بر ثبوت خمس در مطلق فایده است فقط این چند موردی که ذکر شده و در روایات آمده متعلق خمس نیست. مازاد بر مؤونه سنه هم فایده است. بر همین اساس ما خلافاً للمشهور قائل شدیم ارث و هدیه نیز خمس دارد. «وَ اعْلَمُوا أَنَّما غَنِمْتُمْ مِنْ شَيْءٍ» اقتضا میکند هر چیزی که فایده باشد، متعلق خمس است. البته با شرایط خودش که بیان شده است. پس خمس در چیزی که ملک انسان است و فایده محسوب شود، به عنوان یک واجب و فریضه ثابت شده است.
با توجه به این مقدمه، دلیل چهارم این است که این فریضه نمیتواند در مال حلال مخلوط به حرام ثابت شود. نمیتوان خمس را در اینجا به معنای مصطلح گرفت. بلکه باید حمل بر معنای لغوی شود. چون خمس به چیزی متعلق میشود که ملکیت این شخص نسبت به آن ثابت شده باشد و عنوان فایده نیز صدق کند. مال حلال مخلوط به حرام، یعنی مالی که همه آن، ملک این شخص نیست. آن بخشی که حلال است، ملک او محسوب میشود اما آن بخشی که حرام است، ملک او نیست. این اولین مشکلی است که سر راه خمس فریضه و اصطلاحی وجود دارد که خمس در مملوک و ملک شخص ثابت میشود؛ اما مال حلال مخلوط به حرام، فی الجمله ملک شخص نیست.
به علاوه، فایده هم نیست؛ چون فرض این است که قبل التخمیس باید فایده باشد. مثلاً کسی با صد تومان سرمایه کسب و کار به راه میاندازد و ۱۵۰ تومان به دست میآورد. در اینجا پنجاه تومان سود کرده است. مؤونه سنه را با روایات خاصه استثنا کردهاند و الا در صورت نبودن روایات و ادله خاص که مؤونه استثنا میشود، همان اول کار باید خمس هر سودی را میداد و این قبل التخمیس فایده نیست.
پس اگر بخواهیم بگوییم در مال حلال مخلوط به حرام خمس واجب است، باید هم ملکیت ثابت شود و هم عنوان غنیمت و فایده، در حالی که هیچ کدام در اینجا تحقق پیدا نکرده است. شاید مهمترین دلیل قائلین به اینکه خمس در اینجا به معنای لغوی است، همین باشد.
سؤال: …
استاد: کسی که با تعدی و تجاوز و ربا و به ناحق، ملکی از دیگری در دست او قرار گرفته معنایش این است این ملک به او منتقل نشده است. وقتی میگوییم مال حرام یعنی مال غیر.
سؤال:
استاد: اینجا هم همین است. اینکه کسی مال خود را تخمیس نکرده و این مشکل را دارد که حق تصرف ندارد، ملک ولیّ خدا در ضمن اموال اوست؛ در حقیقت می خواهد کاری کند که حق صاحبان خمس را بدهد. آنجایی کهگفته میشود خمس تعلق بگیرد، در حقیقت به یک فریضه عمل نکرده، عمل می کند. اینجا می گوییم مال غیر به او رسیده، شما میگویید خمس بدهد؛ اشکال این است که خمس به چیزی که ملک انسان است و فایده باشد، تعلق میگیرد.
سؤال:
استاد: میگوییم این فایده را خودش کسب کرده و خودش مالک این مال است؛ اینطور نیست که همان ابتدا که فایده نصیب او میشود، در ملک او داخل نشود. بالاخره باید مالک باشد که خمس بدهد. مالک میشود منتهی همان اول بر این مال ید دارد و در همان اول حق صاحبان خمس ملک آنهاست و کأنّ شریک با آنهاست. نحوه ملکیت را قبلاً گفتیم که آیا به نحو اشاعه است یا غیر. اگر سودی نصیب او شد و فایدهای نصیب او شد و شرایط فراهم شد. مسأله این است که یک شریک پیدا میکند و باید حق شریکش را بدهد. پس ملک او میشود اما اینجا این چنین نیست. اینجا اصلاً فرض این است که چیزی به ملک او داخل نشده تا بخواهد خمس آن را بدهد.
ان قلت:عدهای برای توجیه گفتهاند درست است که فایده حقیقی و استغنام حقیقی در اینجا محقق نشده است؛ برای اینکه اگر کسی مالی داشته و یک مالی هم از دیگری با مال او مخلوط شده، به صرف اینکه مال غیر در دست این شخص قرار گرفته، حقیقتاً نمیتوانیم بگوییم استغنام کرده و فایده برده و غنیمتی نصیب او شده است. ولی با تسامح و با عنایت، اگر مقداری در معنای استغنام و استفاده توسعه دهیم، اینجا را هم شامل میشود به این بیان که همین که مال غیر تحت استیلای او واقع شده و در اختیار او قرار گرفته، میتوانگفت این فی الجمله استغنام است. مثلاً هزار تومان دارد که یک مقدار برای خودش و یک مقدار برای دیگران است. درست است که آن مقداری که برای دیگران است، ملک او نیست ولی الان تحت اختیار و استیلاء او است. کلّ این مال در اختیار اوست. همین که در ید او و تحت استیلاء او قرار گرفته، استغنامٌ و استفادةٌ؛ چون این شخص بر این مال سیطره پیدا کرده است. بنابراین استغنام محقق است و لذا اشکال وارد نیست. پس اینکه گفتهاند خمس مصطلح در طول ملکیت و فایده و استغنام است، اینجا استغنام هست منتهی با مسامحه است. بعضی خواستهاند اینگونه توجیه کنند و این توجیهی است که برخی از اعلام مطرح کردهاند .
به نظر ما این توجیه تمام نیست. برای اینکه همانطور که اشاره شد، خمس مصطلح در جایی ثابت میشود که ملک و غنیمت باشد؛ یعنی «فریضة تثبت فی طول الملک و الاستغنام». ولی ملکیت و استغنام باید حقیقی باشد. همانطور که ما از آیه خمس استفاده کردیم، خمس در چیزی ثابت میشود که عنوان فایده داشته باشد. این مقتضای آیه خمس است. لذا در غنیمت جنگی، کنز، غوص و معدن و مازاد بر مؤونه سنه، در همه اینها عنوان فایده محقق است. ما این ضابطه را داریم و در مواردی که خمس در آنها ثابت شده، این ضابطه بر آنها منطبق است.
در حالی که در حلال مخلوط به حرام، این عنوان نیست. لذا باید بگوییم خمس مربوط به مال حلال مخلوط به حرام، نمیتواند از جنس خمس فریضه و معنای اصطلاحی خمس باشد.
پس سه دلیل رد شد اما دلیل چهارم از ادله قائلین به لغوی بودن معنای خمس، دلیل خوبی است.
نظرات